Havearbejde
27. januar 2022

Tips, der vil få dig til at blive entusiastisk i havearbejde

By viborgnet.dk

Når du tager dig tid til at anvende ordentlige økologiske havebrugsteknikker og -produkter, vil du mærke fra din høst! Det viser, at du interesserer dig for at passe på dine planter, og du ønsker, at de skal nå deres fulde potentiale. Som med enhver aktivitet, der kræver et bestemt sæt færdigheder, kan du løbende forbedre dit havearbejde gennem erfaring og yderligere studier. Den følgende artikel vil hjælpe i din søgen efter den perfekte økologiske have.

 

Ler er svært at grave igennem med en skovl, hvilket gør det svært at arbejde med. For at gøre arbejdet i ler lettere, påfør noget bilvoks eller gulvvoks på skovlens hoved og poler. Leret vil glide af overfladen, og det vil forhindre rust.

Plant stauder i din have, der er sneglesikre. Snegle og snegle kan gøre uoprettelig skade på din have på bare én nat. Disse skadedyr trækker til unge stauder med glatte, ømme og tynde. Nogle varianter af stauder foretrækkes ikke af snegle og snegle, især stauder, der har håret eller smager dårligt. Nogle sorter af disse planter er campanula, campanula, euphorbia og heuchera.

 

Planter kræver en god mængde C02 for at vokse til deres maksimale højde. Planter vil ikke trives i miljøer, hvor der er høje niveauer af CO2. Drivhuse giver de bedste niveauer af CO2.

 

Når du slår din græsplæne, skal du ikke klippe den så kort som muligt. Hvis du lader dit græs holde en vis højde efter klipning, vil det være i stand til at absorbere mere sol og fugt, hvilket resulterer i en frodigere, hvilket gør din græsplæne stærkere. Kort græs er mere tilbøjeligt til at blive udtørret og dødt græs.

 

Sørg for at beskytte dine løvfældende buske er beskyttet. Bind toppene tæt sammen, og læg et tæppe over. Denne metode er meget bedre end at pakke planten ind i plastik, fordi luften kan cirkulere frit, hvilket vil hjælpe med at forhindre råd.

 

En kvalitetshave starter fra frø. Den mest “grønne” måde at skabe en ny have på er at starte med frø. Den plastik, der bruges i planteskoler, ender ofte på lossepladser, så det er bedst at starte med frøene eller købe hos gartnerier, der bruger organiske materialer til at pakke deres planter.

 

Placer et to tommer lag organisk barkflis tæt på dine grøntsager. Mulden hjælper med at holde jorden omkring planterne fugtig lidt længere. Det kan også hjælpe med at forhindre ukrudt i at vokse. Dette kan spare dig for masser af ukrudtsudtrækningstid.

 

Lær de ideelle tidspunkter for hver grøntsag. Hver veggie har sine egne prime tidsrammer for høst på toppen af smag. For eksempel er ærter og zucchinier lækrest, når de plukkes ungt. Tomater smager dog bedre, jo længere tid de får lov til at modne på vinstokken.

Skadedyrsbekæmpelse er meget vanskelig, hvis du har at gøre med en køkkenhave. Forbliv på vagt for at bekæmpe skadedyr i haven. Hvis du fanger skadedyr med det samme, kan du faktisk plukke dem af planterne i hånden.

 

Brug af planter, der alle vokser i samme højde, vil få din seng til at se ensartet ud.

 

Brug af aspirinvand kan forhindre visse plantesygdomme. Opløs aspirin pr. gallon vand) i en opløsning til bekæmpelse af plantesygdomme. Du kan nemt sprøjte dette på dem i kampen mod sygdom. Prøv at sprøjte dine planter mindst én gang hver tredje uge.

 

Hav plastikposer ved hånden, som du kan lægge over beskidte havesko.

 

Skab et højbed til din have af sten, mursten eller ubehandlet træ. Vælg træ, der er modstandsdygtigt over for råd og er ubehandlet. Nogle gode valg du måske overveje er græshoppe, cypres og cypres. I en grøntsagshave skal du undgå at bruge behandlet træ til at omslutte eller afgrænse forskellige dele af din køkkenhave. Hvis du allerede har bygget en seng med behandlet tømmer, kan du beklæde den med plastik eller en anden form for barriere.

 

Det kan til tider være svært at dyrke din egen økologiske have, men slutresultatet er besværet værd. Mens kemikaliebaserede haveprodukter kommer med modige påstande, er den økologiske metode langt sundere for dig og alle, du deler din mad med.

 

Tilpas din vanding efter årstid og klima. For eksempel, hvis du er i et varmt og fugtigt klima, bør du ikke vande bladene, fordi det vil fremme bladsvamp.

 

Noget af det mest vidunderlige ved at købe mad, der sætter sig økologisk, er, at der ikke bruges kommercielle pesticider. Dette vil forbedre din families generelle helbred, men du skal stadig tjekke for sygdomme og fejl regelmæssigt.

 

Du skal mulde din have med omkring tre tommer materialer, der er organiske. Dette påvirker din have på en række forskellige måder, holder på fugtniveauet, låser fugten inde og skaber et mærkbart mere professionelt udseende.

 

Den bedste mulighed for at vande en økologisk have er med en gennemvædningsslange.

 

Sørg for, at din have har biodiversitet. Jo bredere vifte af planter, der vokser i din have, jo flere slags dyreliv har du. Plant alle forskellige typer for at skabe et naturligt miljø. Hvis du kan opnå dette, kan du skabe en naturligt afslappende atmosfære, og du har gjort lidt for miljøet.

 

Prøv at lave din økologiske have i skyggen. Du vil blive glad for at lære, at disse haver er relativt nemme at vedligeholde. De vil kræve meget mindre vanding, hvilket gør dem mindre arbejdskrævende. Mens planterne i skyggehaver vokser langsommere, vil der være meget mindre ukrudt at håndtere.

 

Vær specifik omkring de ting, du gerne vil dyrke, når det kommer til din økologiske have. Forskellige variationer af en bestemt blomst eller grøntsag kræver forskellige slags miljøer. For eksempel findes en række slags roser, mens andre ikke vil. Sørg for at finde sorter, der passer ind i din havesituation.

 

Ukrudt er banebrydende i en almindelig have såvel som en økologisk have. Denne økologiske ukrudtsbekæmper er sikker for både dig eller miljøet.

 

Du har nu den nødvendige viden til at passe en økologisk have. Det er gode nyheder! Denne samling af tips blev lavet for at hjælpe dig med at få mere viden om økologisk havearbejde. Du har måske endda fundet noget nyt at bruge i din egen økologiske have.