Have og børn
27. januar 2022

Leder du efter råd om havearbejde? Læs videre

By viborgnet.dk

Denne artikel vil give nogle gode tips om økologisk havearbejde, der kan hjælpe.

 

Dine planter skal tilpasse sig og skal gradvist introduceres til miljøændringer. Stil dem udendørs i solen i et par timer den første dag. I løbet af en uge skal du langsomt øge den tid, du efterlader dem udenfor. Ved ugernes udgang skulle dine planter så være klar til den store flytning!

 

Du behøver ikke dyre kemikalier til at behandle meldug i din have. Bland en smule flydende sæbe og bagepulver i vand. Spray dette på dine planter en gang om ugen, eller indtil meldug er væk. Denne blanding vil ikke skade dine planter, og den vil fjerne meldug sikkert.

 

Vælg den rigtige jord for at få det bedste resultat. Du kan muligvis også designe et kunstigt område med kun én slags jord.

 

Sørg for at slippe af med det ukrudt, der vokser i dine bestræbelser på at forvise ukrudt! Ukrudt kan ødelægge en blomstrende have hurtigere, end du tror. En god måde at opnå dette på er ved hjælp af noget hvid eddike. Hvid eddike kan dræbe det irriterende ukrudt. Hvis du ikke vil tage dig tid til at fjerne ukrudtet i hånden, lav en hvid eddikeopløsning og hold den ved hånden til en hurtig spray, når det er nødvendigt.

 

En stor have starter fra frø og ikke planter. Den miljøbevidste måde at skabe en ny have på er at tage udgangspunkt i frø. Den plast, der bruges i planteskoler, bliver sjældent genbrugt og ender på lossepladser, derfor anbefales det at bruge frø eller købe fra planteskoler, der gør brug af organiske materialer, når de pakker deres planter.

Hvis du skal dyrke ærter, så start dem indendørs, inden du sætter dem udendørs i din have. Frøene vil vokse bedre spiringshastighed, hvis de plantes der først. Frøplanter vil også blive stærkere; de kan bedre modstå sygdomme og insekter. Du kan transplantere frøplanterne udenfor, når de er robuste nok.

 

Placer et to tommer lag organisk barkflis tæt på dine grøntsager, som du kan. Mulchet hjælper med at holde snavset omkring planterne meget mere fugtigt i meget længere tid. Det hjælper også med at forhindre ukrudt i at spire. Dette kan spare dig for konstant at skulle trække ukrudt.

 

Hvis du er ny gartner, skal du sørge for at følge alle anvisningerne på gødnings- og kemikalieetiketter. Hvis du ikke gør dette, kan du forårsage alle mulige skader, hvoraf den mest almindelige er irriteret hud. Hold din krop sikker og følg instruktionerne.

 

Prøv at bruge aspirin i vandet for at slippe af med plantesygdomme. Opløs 1 aspirin pr. 2 gallons vand) i en plantesygdomsbekæmpende opløsning. Sprøjt planterne med aspirinvandet for at hjælpe planterne med at bekæmpe sygdom. Prøv at sprøjte dine planter mindst én gang i hver tre ugers periode.

 

Skynd dig ikke, når du planter dine frø. Du skal starte med at fugte jorden. Frø skal begraves så dybt som tre gange frøstørrelsen. Nogle frø bør ikke ønske at begrave, fordi de har brug for lys for at vokse.

Pine barkflis så kasser ikke ideen. Dæk jordbede med et par centimeter fyrrenåle, da de vil nedbrydes og sprede deres syre i hele jorden.

 

Brug en gammel vasketøjskurv til at samle dine friske råvarer i fra haven. Vasketøjskurven er en perfekt si til frugter og grøntsager.

 

Nogle typiske eksempler er petunia og petunia. Hvis du ikke er sikker på, om dine frø har brug for sollys, leveres ressourcer normalt med frøene eller kan findes online.

 

Fyld denne krukke med øl inden for en tomme fra toppen. Snegle tiltrækkes af øllet og vil ikke være i stand til at komme ud af glasset.

 

Tilføj barkflis for at holde din have for at forbedre jordens vitalitet. Mulch kan beskytte og nære jorden, den sidder på. Mulch vil sikre, at din jord holdes kølig på varme dage og beskytter rødderne. Det vil også forhindre jorden i at miste sin fugt længere ved at reducere fordampningshastigheden. Dette er også hjælp til at kontrollere ukrudtet.

 

Når du køber tomatkimplanter, skal du passe på frodige grønne starter med dårlige rodsystemer. Disse starter kan blive på tomatkimplanterne i lang tid, hvilket hindrer frøplantens vækst, så længe de er til stede.

 

Hvis du planter tomater, så prøv at plante et nyt sæt tomater nøjagtigt tre uger efter, at du har plantet det første parti. Dette sikrer, at du ikke skal høste det hele på én gang.

 

Tænk over, hvad du skal bruge i din have. Prøv at bruge naturlige og økologiske alternativer i stedet for de kemikalier, du normalt bruger. Et godt eksempel er at bruge kompost.

 

Dette vil gøre økologisk havearbejde nemmere! Planlæg din landskabspleje baseret primært på hjemmehørende buske, græsser og buske, når du laver en økologisk have. Hvis du vælger grupper af planter, der alle passer ind i hinanden med hensyn til optimale jordbundsforhold, jordvariation og oprindelige naboer, kan du skære den mængde gødning og pesticid, du måtte have brug for. Indfødte planter vil trives, hvis du tilskynder til vækst med kun naturlig kompost.

 

Hvis du forbereder dig på at tilføje en ny busk eller et nyt træ til din økologiske have, bør du være meget opmærksom på det hul, du har gravet. Hvis siderne af det hul, du gravede, er pakket hårdt af skovlen, kan roden være forhindret i at trænge ind i den tilstødende jord.

 

Ukrudt er meget svært at slippe af med i enhver have. Dette er en organisk ukrudtsbekæmper, der er mere sikker for dig og for miljøet.

 

Ved, hvornår du køber de planter, som du vil bruge i din have. Dette gælder især, når du køber stauder og enårige. Du skal være sikker på at få dem, der er knopskudt i stedet for i blomst. Dette er, så de kan begynde at gro et stærkt rodsystem i haven.

 

Jo mere du forstår om økologiske havebrugsmetoder, jo bedre forberedt vil du være til at dyrke en frodig, naturlig have, der giver både skønhed og næring. Husk, at de tips, der tilbydes her, blot er nogle få af de gode ting, du kan lære.