23. januar 2023

Hvad er kendetegnene for hudkræft?

By viborgnet.dk

Har du en skønhedsplet som er begyndt at se lidt sær ud? Har du fået en slem solskoldning for nylig, som har gjort skader på din hud? Bare rolig, det er ikke fordi at alle ændringer i din hud nødvendigvis er hudkræft, men det er en god ide at være ekstra opmærksom på symptomerne. I denne artikel kan du få mere at vide om kendetegnene ved hudkræft.

Hvad er hudkræft?

Almindelig hudkræft er for det meste en ondartet form for knude, som ses på huden. Ofte ses det som en skællet plet på huden, som ikke går væk af sig selv. Heldigvis er almindelig hudkræft nemt at behandle og kan helbredes relativt hurtig.

Det er dog vigtig at du tjekker din hud med jævnlige mellemrum for at sikre dig, at du ikke er i fare for at have udviklet hudkræft.

Kendetegnene for hudkræft

Symptomerne på hudkræft kan være meget forskellige. Hvis du selv begynder at lægge mærke til ændringer i din hud, så er det bedre at få det tjekket hos lægen.

Nogle af de mest almindelige kendetegn er:

  • En fast knude i huden
  • Et sår der ikke vil hele
  • En glinsende form for knude
  • En rød plet
  • En skællet plet der måske begynder at bløde
  • En væskende knude

Her skal du være særlig opmærksom

Hudkræft er ikke unormalt, men det er nemt at behandle. Der er dog i nogle tilfælde, hvor du skal være særlig opmærksom. Især i de solrige måneder, hvis du solbader eller går i solarie, så skal du huske at tjekke din hud oftere.

Gravide kvinder skal passe på, når det kommer til solbadning, da huden er mere følsom over for hudkræft, når man er gravid. Hvis din familie har en historie med hudkræft, så er det også en god ide at være ekstra opmærksom.

Behandling af hudkræft

Der er flere typer af hudkræft, så behandlingen handler om typen, som du har. Ofte kan en plastikkirurg eller kræftlæge fjerne det ramte område, før kræften spreder sig. Hudkræft kan også fjernes via strålebehandling. Ofte er behandlingen hurtig, og helingsprocessen er forholdsvis nem og hurtig.