28. juli 2022

Bør du diversificere dine aktieinvesteringer eller ej?

By viborgnet.dk

Hvis du investerer i aktier, har du formentligt hørt om diversificering – altså spredning af dine investeringer. Når du diversificerer dine aktieinvesteringer, betyder det egentlig blot, at du spreder dine investeringer ud på mange forskellige aktieselskaber i stedet for blot at investere i et enkelt eller nogle få. Og kender du lidt til grundlæggende investering, ved du måske, at visse investorer sværger til diversificering, mens andre mener, at det er roden til alt ondt.

Spørgsmålet er så – bør du diversificere eller ej?

Valget om at diversificere

Når du skal tage stilling til, om du bør diversificere eller ej, er der en helt central ting, du skal tage stilling til, og det er dine evner til at udpege vinderaktier på baggrund af regnskaber og andre finansielle data. Hvis du er i stand til at læse regnskaber og derigennem finde ud af, om et selskab er solidt og klarer sig godt, taler det for, at du ikke bør diversificere.

Hvorfor det?

Jo, hvis du kan udpege de bedste selskaber på børserne, er der ingen grund til at diversificere. Du skal selvfølgelig ikke sætte alle pengene i samme selskab, da der altid kan ske uforudsete hændelser i fremtiden, men du kan med fordel overveje at begrænse din diversificering til mellem 3-10 selskaber. På den måde kan du koncentrere dine investeringer mellem de bedste selskaber. Ser vi på, hvordan investorer, der har klaret sig bedst, har gjort det, er det også bemærkelsesværdigt, at stort set ingen af disse har gjort brug af en bredere diversificering.

Hvornår bør du så diversificere?

Det er dog ekstremt vigtigt, at du er 100% ærlig, når du stiller dig spørgsmålet om hvorvidt, du er i stand til at forstå og udvælge de rette selskaber. Er du ikke det, bør du kraftigt overveje at diversificere bredt, f.eks. ved at investere i et indeks som S&P 500, ETF’ere eller mutual funds. Kender du ikke allerede til mutual funds, så klik for at læse mere.

Der er absolut ingen skam i at erkende, at du enten ikke har evnerne eller tiden til at udvælge de rette aktier. På trods af dette er det nemlig stadig muligt at opnå ganske pæne afkast. Tag blot S&P 500 som eksempel – dette indeks har genereret et gennemsnitligt årligt afkast på 10,7%. Det er trods alt langt fra alle investorer, der kan generere et højere afkast selv, så føl ikke, at du går glip af noget, blot fordi du diversificerer. Investering er altid en rigtig god idé; diversificering eller ej.