13. september 2022

Få tandlægens tre tips til sundere tænder

By viborgnet.dk

Det er vigtigt med sunde tænder. Faktisk er det så vigtigt, at vi bliver undervist i at børste tænder hos den kommunale tandplejer, som vi har adgang til i folkeskolen. Her går det ud på at oplyse eleverne om, hvor meget sukker der kan gemme sig i de søde sager, ligesom eleverne naturligvis skal have lidt undervisning i at børste sine tænder korrekt.

De fleste voksne ved nok, hvordan man holder om en tandbørste. Men det kan alligevel være svært, det der med at huske at gøre tingene ordentligt. For i nogle tilfælde bliver tandbørstningen lige lovlig overfladisk. Og det kan desværre gå ud over tænderne.

Men er det nu også så slemt med lidt tandpine? Ja, det kan det meget vel blive. Og hvad værre er, så kan problemer fra dårlig mundhygiejne også forplante sig og blive til tyggebesvær, hovedpine, dårlig nattesøvn og meget mere. Derfor er det vigtigt at holde sine tænder sunde.

Her kommer 3 tips fra vores tandlæge i Odense til netop det formål.

Husk 2×2 reglen

Et godt trick er at huske på ”2 gange 2”. Det er en nem huskeregel som fortæller dig, at du skal børste dine tænder 2 gange om dagen i 2 minutter hver gang.

Årsagen skal findes i, at mange desværre primært ser tandbørstningen som noget, hvor der hurtigt skal tandpasta ind i munden for at fjerne dårlige morgenånde. Men det er ikke tilfældet. Man børster tænder for at rense dem fri for gamle madrester, så de ikke sidder og udvikler sig til caries (huller i tænderne).

Brug derfor tandbørsten i mere end bare 15-20 sekunder, så munden bliver ordentligt ren.

Brug det rette udstyr

Når du børster tænder, kan du sagtens bruge en almindelig tandbørste. Der kan dog stadig være mange gode grunde til at skifte udstyret ud med en elektrisk tandbørste. Årsagen skal findes i, at en elektrisk tandbørste er bedre til at rense tænderne. Den fjerner langt mere plak, og så kan den forskåne mange for at slide på deres tandkød, da man børster blidere med den.

Mange tandbørster er desuden udstyret med en timer-funktion, som netop ryster eller vibrerer stille, så man ved, når der er blevet børstet i de anbefalede 2 minutter.

Husk desuden, at også tandtråd er udstyr, der bør stå ved siden af enhver tandbørste. Tandtråden renser i det mellemrum, hvor din tandbørste ikke kan nå ind.

Tænk over kosten

Det er naturligvis vigtigt at børste tænderne ordentligt. Men det er svært at løbe fra en dårlig kost. Det er derfor, at tandlægerne ofte anbefaler deres patienter, at de passer på med indtaget af f.eks. sodavand, som både har et højt indhold af syre og sukker, hvilket slider på tænderne.

En god ide er at følge kostrådene og primært drikke vand og mælk.